Poczuj Smak Gruzji w Sosnowcu – Tbilisi działa i zaprasza! - newsy z ostatniej chwili i ważne wiadomości o Sosnowcu i z kraju - Portal Sosnowiec
close
Portal Sosnowiec
Reklama

Poczuj Smak Gruzji w Sosnowcu – Tbilisi działa i zaprasza!

Poczuj Smak Gruzji w Sosnowcu – Tbilisi działa i zaprasza!

To bez wątpienia jedno z bardziej charakterystycznych miejsc na kulinarnej mapie Sosnowca. W piekarni Tbilisi przy ul. Modrzejowskiej 8 poczujesz się jak w Gruzji. Tutaj zjesz prawdziwe gruzińskie przysmaki przygotowane zgodnie z tamtejszymi tradycjami i recepturami m.in. oryginalne chinkali w kilku smakach oraz wiele różnorodnych wypieków, które królują w Gruzji. Szczególnie w czasach pandemii i momentach niezwykle ciężkich dla gastronomii zachęcamy do ich odwiedzenia.

Kuchnia gruzińska w Polsce zyskuje coraz większą popularność i ma już grono wielu miłośników. Jest jedyna w swoim rodzaju. Rządzą w niej dania proste oraz bardzo sycące. Piekarnia Tbilisi istnieje w Sosnowcu już półtora roku. W większości pracują tutaj Gruzini, którzy odpowiadają za niesamowity smak przygotowywanych dań i wypieków. To co dla przeciętnego Gruzina jest codziennością można spróbować właśnie w Tbilisi. Jednym z nich są tradycyjne pierożki chinkali (z bulionem w środku) o kilku smakach m.in. wieprzowina, baranina, kurczak, ser czy pieczarki. Chinkali je się w specyficzny sposób trzymając do góry nogami za ogonek i najpierw wysysając bulion z śródka, później zjadamy farsz. Trzeba pamiętać, że ogonek w chinkali jest zawsze surowy i go nie zjadamy! - Kładziemy bardzo duży nacisk na jakość i na to żeby wszystkie dania i wypieki były identyczne jak w Gruzji. Dlatego też większość naszych pracowników to Gruzini, którzy zostali sprowadzeni specjalnie do Polski tak żeby jak najlepiej odzworować nasze smaki - powiedział właściciel piekarni Otari Rekhviashvili. W lokalu postawiony został typowy gruziński piec "tone" w którym wypiekane są między innymi chleby szoti z różnymi nadzieniami (wieprzowiną, serem i czosnkiem, boczkiem i zieloną cebulką). Kolejne z gruzińskich przysmaków to chaczapuri Adżaruli z serem i jajkiem (pierwsze kęsy jemy urywając róg ciasta i maczając je w ciepłym żółtku.), chaczapuri Megruli, chaczapuri Imeruli, chaczapuri Kubdari. Bez wątpienia jednym z głównych powodów zamiłowania polaków do kuchni gruzińskiej jest to, że większość dań jest bardzo syta, jest bardzo dużo mieśą i ma ono niepowtarzalny smak oraz mają w sobie sporo niezwykle smacznego żółtego sera. - Czas pandemii jest dla nas bardzo ciężki. Funkcjonujemy serwując nasze dania i wypieki na wynos. Można zamówić telefoniczne i przyjść odebrać gorące, świeżo upieczone o wybranej godzinie. Mamy też oczywiście dostępne świeże i chrupiące produkty na wystawce. Pierożki chinkali przygotowujemy na miejscu, później są one mrożone w opakowaniu po 8 sztuk. Można je zabrać ze sobą i ugotować u siebie w domu. Dla orzeżwienia proponujemy prawdzią gruzińską lemoniadę Natakhtari w kilku smakach (estragonowy, winogronowy, cytrynowy, gruszkowy czy feijoa) oraz gruzińską wodę Borjomi.  – dodał Otari Rekhviashvili. Co warte podkreślenia dania kuchni gruzińskiej są w bardzo przystępnych cenach. Pełne menu Tbilisi Smak Gruzji dostępne na stronie internetowej www.Tbilisi-Smak-Gruzji.pl oraz na Facebook.com/SmakGruzji.

Piekarnia Tibilisi czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 9.00-20.00 natomiast w niedzielę 10.00-19.00.

ul. Modrzejowska 8

tel. 511 088 686

www.tbilisi-smak-gruzji.pl 

www.Facebook.com/SmakGruzji


Tagi:

Reklama
Kategorie
Reklama
Reklama
Reklama
Śledź nas
Zaufani partnerzy